Αυτά λοιπόν έμαθα για τα διαδικαστικά πριν των εκλογών, κατά των οποίων ορίστηκα τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής και αποφάσισα για να αποφύγω παρεταίρω προβλήματα να κλείσω εισιτήριο για Ελλάδα. Φτάνοντας Ελλάδα λοιπόν κοιτάω το έγγραφο της ειδοποίησης.

Έλεγε…

Σας γνωρίζουμε ότι με τον υπ’ αριθμό ???/2019 Πραξη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οριστήκατε TAKTIKO μέλος της Εφορευτικής επιτροπής του ???ου Εκλογικού Τμήματος – ?o ΔΙΑΜ. της Δημοτικής Ενότητας ????? του Δήμου ???? της Περιφερειακής Ενότητας ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ της Εκλογικής Περιφέρειας Β3 ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ αρμοδιότητος Πρωτοδικείου ΑΘΗΝΩΝ για τις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Στο παραπάνω απόσπαμα φυσικά αφαίρεσα όλα τα σημαντικά νούμερα ή το όνομα του Δήμου όπου ανήκω, όμως…

ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατηρήσει πως πουθενά δεν αναφέρεται η διεύθυνση του Εκλογικού Τμήματος στο οποίο έπρεπε να παρουσιαστώ. Ως έξυπνος ή τελος πάντων μοντέρνος άνθρωπος βρήκα στο ιντερνετ, και συγγεκριμμένα στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικων , τη διεύθυνση παρόλλα αυτά.

Εν συνεχεία έλεγε…

Παρακαλούμε, σύμφωνα με τα άρθρα 50,58 και 78 παρ. 2 του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57Α’ / 15-3-2012), “Περί Κωδικοποιήσεως σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών”, να βρίσκεστε στη θέση σας (ήτοι στον τόπο ψηφοφορίας), μια (1) ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ήτοι την 06:00 ώρα της 7ης Ιουλίου 2019, για την εκτέλεση των καθηκόντων σας.

Να σημειώσω πως αρχίζει η πρόταση με ‘παρακαλούμε‘. Χμμ, πως παρακαλείτε εφόσον πρέπει συμφωνα με άρθρα να βρισκόμαστε στη θέση μας.

Άρα εφόσων τώρα έμμεσα ξέρουμε την διεύθυνση, ξέρουμε από το έγγραφο την ώρα που έχουμε να παρουσιαστούμε, στις 06:00 το πρωί. Οκ.

Ως έξυπνος ή τελος πάντων μοντέρνος άνθρωπος έβαλα ένα ξυπνητήρι για το πρωί της Κυριακής, συκώθηκα, πλήθηκα, ντύθηκα και πήρα τον δρόμο που μου πρότεινε ή maps app για να φτάσω στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ορίστηκα έγκαιρα, πρίν τις 06:00 το πρωί.

Στους άδειους δρόμους της περιοχής μου εκείνη την πρωινή ώρα παρατήρισα άλλον έναν μοναχικό περπατητή. Αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν και εκείνος ορισμένος στην εφορευτική επιτροπή όποτε συναντηθήκαμε στην κλειδωμένη είσοδο του σχολείου όπου ήταν τα εκλογικά τμήματα που ανήκαμε στις 5:50 πμ.

Χμμ, κλειδωμένη είσοδος με λουκέτο… ‘Αρα; Μήπως σκεκόμαστε σε λάθος είσοδο; Κάνοντας δυο βήματα πιο πέρα βλέπουμε δυο άτομα να βρίσκονται μέσα στον περίγυρο του σχολείου. Το ένα με αστυνομική στολή, το άλλο με πολιτικά. Στο μυαλό και των δυο μας, φαινόταν λογική η επόμενη υπόθεση:

Αν ο κυριος Αστυνομικός είναι υπεύθυνος για την Ασφαλεια, ο κύριος με πολιτικά ρούχα είναι υπεύθυνος για το Πρωτοδικείο οπότε και θα γνωρίζει που να περιμένουμε όφοσον παρουσιαστήκαμε έγγαιρα.

Αλλά λάθως σκεφτήκαμε. O κυριος με πολιτικά μας απήντησε ακόμα δεν έχει έρθει κανένας. Aυτο το γνωρίζαμε, άλλωστε δε βλέπαμε άλλους πριν από εμας να περιμένουν προ του κτηρίου. Και μας ρώτησε γιατί ήρθατε τοσο νωρίς; Στην απάντηση μας, πως αυτή την ώρα μας κάλεσαν, απήντησε Που να ξέρω και εγώ, εγώ είμαι της Αστυνομίας. Και μας προτεινε να παμε μια βόλτα και να γυρίσουμε πριν της 7.

Χμμμ, βόλτα στις 6 ώρα το πρωί της Κυριακής; Οκ… να κάνουμε μια βόλτα. Ενδιάμεσα ήμασταν 3 άτομα που έπρεπε να κάνουμε μια βόλτα.

Όμως γιατί μας καλούν μια ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, άν μια ώρα πριν την έναρξη οι υπεύθυνοι για εμάς δεν παρεβρίσκονται; Πάμε παρακάτω.

Αναγκαστήκαμε λοιπόν να περιμένουμε σε ενα περίπτερο της περιοχής να περάσει λίγο η ώρα για φτάσει πριν της 7. Ποιο timestamp έχει αλήθεια μια χρονική στιγμή πριν της 7? Ας το ξεπεράσουμε και αυτό.

Επιστρέφοντας 20 λεπτά πριν της 7:00 πμ ο Δικαστικός Yπεύθυνος του Εκλογικού μας Τμήματος δεν ήταν ακόμα εκει. Πέντε (5!) λεπτά μετά τις 7:00 τελικά εμφανίζεται ένας άλλος κύριος και μας ειδωποιεί ο κύριος – πλέον ντυμένος με Αστυνομική Στολή – που μας είχε νωρίτερα δώσει την ιδέα της βόλτας να ανεβούμε στο τμήμα μας. Στις 7:00 πμ δεν αρχίζει η ψηφοφορία; Φτάνοντας στην αίθουσα του τμήματός μας, βρίσκουμε κάποιους να μας περιμένουν. Κάποιοι από αυτούς ήταν βοηθοί κομμάτων και παρατηρητές, κάποιοι ψηφοφόροι που ήρθαν να ψηφίσουν νωρίς για να μην πέσουν σε ουρές αργότερα. Οι πρώτοι είχαν τύχη, θα περνούσαν όλη τη μέρα παρέα μας. Οι δεύτεροι λίγο πιο άτυχοι, θα έπρεπε να περιμένουν να μας εξηγήσει ο Δικαστικός Υπάλληλος με την Γραμματέα του πρώτα τη διαδικασία.

Η οποία διαδικασία όμως ευτυχώς ήταν σχετικά απλή, άρα αφήσαμε την πρώτη κυρια στην σειρά, να μπει στην αιθουσα.

Η διαδικασία:

  • Δίχνεις την ταυτότητα σου.
  • Η εφορευτική επιτροπή σε βρίσκει στη λίστα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
  • Βεβαιώνει πως μπορείς να ψηφίσεις στον Δικαστικό Υπάλληλο.
  • Δίνει την ταυτότητα στον επόμενο της Eφορευτικής για να κρατήσει στα πρακτικά – στην λίστα αυτών που ψηφισαν – τα στοιχεια από την ταυτότητα.
  • Ο Δικαστικός δίνει τον φάκελο στον οποίο θα μπει το ψηφοδέλτιο.
  • Παίρνεις μια στιβα με όλα τα ψηφοδέλτια ολων των κομμάτων.
  • Περιμένεις να ελευθερωθεί ένα κουβούκλιο.
  • Στο κουβούκλιο ξεχωρίζεις το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλεις.
  • Πετάς τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων (κρίμα τα χαρτιά που άδικα εκτυπώνονται και άδικα πετιώνται).
  • Βάζεις όσους σταυρούς θέλεις, από αυτούς που επιτρέπονται, με μπλέ ή μαύρο χρώμα στα άτομα του ψηφοδέλτιου του κόμματος που θέλεις ή τα αφήνεις χωρίς σταυρο.
  • Βάζεις το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλεις στο φακελο που σου είχε δώσει ο Δικαστικός και κλείνεις το φάκελο.
  • Γυρνώντας στην κάλπη, δείχνεις το φάκελο, ο Δικαστικός τον υπογράφει με τα αρχικά του.
  • Και βάζεις τον φακελο στη κάλπη.

Συμπληρωματική διαδικασία για την εφορευτική επιτροπή:

  • Αν τα άτομα της Εφορευτικής Επιτροπής που παρεβρίσκονται και εκτελούν καθήκοντα, ελέγχοντας τη ταυτότητα του ψηφοφόρου βλέπουν στη λίστα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων την πληροφορία πως ο συγγεκριμμένος ψηφοφόρος έχει και εκείνος κληθεί στην εφορευτική επιτροπή, ενημερώνουν τον Δικαστικό Υπάλληλο ανάλογα.
  • Η εφορευτική Επιτροπή διέγραφε με μια γραμμή από την λίστα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τον εκάστοτε ψηφοφόρο την στιγμή που βεβαιωνόταν η παρουσία του από τον έλεγχο της ταυτότητας.
  • Κάθε x ψηφοφόρους χρησιμοποιούσαμε άλλο χρώμα για την γραμμή.
  • Κάθε φορά που αλλάζαμε χρώμα στη λίστα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ελέγχαμε τον αριθμό των εγγραφών στην λίστα των πρακτικών. Ευτυχώς δεν κάναμε πουθενά λάθος και οι αριθμοί των διαγραμμένων σειρων της λίστας, συνεπεφταν του αριθμού των σειρών στα πρακτικά.

Αυτά λοιπόν όσων αφορά την ημέρα των εκλογών μέχρι να κλήσουν οι κάλπες στις 7:00 μμ. Το υπόλοιπο κομμάτι της ιστορίας με την διαδικασία καταμέτρησης ψήφων ή ό,τι άλλο ενδιαφέρον συνέβη ενδιάμεσα ακολουθεί προσεχώς…

Please follow and like the content: