Στο ραδιόφωνο άκουγα τις προάλλες μια εκπομπή όπου συζητούσαν για τις τελετουργίες, προετοιμασίες και παραδόσεις που συνδέει κανείς με τα Χριστούγεννα. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως πραγματικά διανύουμε μια εποχή πλέον γεμάτη με τελετουργίες. Ανεξάρτητα αν κάποιος πιστεύει ή όχι και σε τι, βρισκόμενος στην σύγχρονη πολιτισμική κατάσταση της Γερμανίας καλείται να συμμετάσχει στον εορτασμό του Halloween, της περιφοράς με τα φαναράκια στην μνήμη του Αγίου Martin, στο συμβολικό σταδιακό άναμμα των τεσσάρων κεριών στα κυριακάτικα Advents, στο στόλισμα ενός δέντρου ή και το καθημερινό άνοιγμα μιας πορτούλας στο παραδοσιακό Adventkalender από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις δεκατέσσερις.

Ναι, έτσι είπαν οι ειδικοί και έχουν δίκαιο φυσικά γιατί πολλοί κάνουν ακριβώς έτσι όπως ειπώθη…
Οι φίλοι μας οι Τούρκοι γιατί το βρίσκουν ωραίο να βλέπουν τα παιδιά τους να χαίρονται βρίσκοντας λιχουδιές στις κρεμασμένες κάλτσες τους την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.
Οι φίλοι μας οι Καθολικοί γιατί βλέπουν περισσότερο κόσμο στις εκκλησίες να χαζεύουν τις φάτνες ή τις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις της χοροδίας.
Οι φίλοι μας οι Προτεστάντες γιατί ξεχνιούνται ψήνοντας και διακοσμώντας άπειρα κουλουράκια με τις ώρες που θα δωρηθούν ή θα φαγωθούν τις επόμενες μέρες, πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι φίλοι μας οι Άθεοι γιατί θα έχουν κάποιες μέρες πληρωμένης άδειας.
Οι φίλοι μας οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιατί περιμένουν πως και πως να τους ξαναδωθεί επιτέλους ευκαιρία να σου δείξουν με παγερό και υπεροπτικό τρόπο, πόσο χάλια είσαι αφού δεν επισκέπτεσαι την εκκλησία πλέον τόσο συχνά όπως εκείνοι.
Οι φίλοι μας οι καταστηματάρχες γιατί θα κινηθεί η αγορά.
Οι φίλοι μας οι δάσκαλοι γιατί θα έχουν διακοπές.
Οι φίλοι μας οι παρουσιαστές γιατί θα έχουν έκτακτες εκπομπές με έκτακτες αποδοχές.
Οι φίλοι μας οι πολιτικοί γιατί θα έχουμε άλλα θέματα πέρα από την ανικανότητά τους.
Οι φίλοι μας και οι φίλες μας για το χρόνο που ελπίζουν πως θα περάσουν μαζί μας…

Άρα όταν για όλους υπάρχει όφελος, γιατί να μην συμμετάσχουν στους εορτασμούς; Άμα είναι έτσι καλές γιορτές και εύχομαι γλυκιές εκπλήξεις τις επόμενες 21 μέρες…
Τον 4. Δεκέμβρη ανοίγει το τέταρτο από 24 πορτάκια :)

Copyright της εικόνας: http://weihnachten.die-ideengeber.de

Spread the love