homo erasmus – Θερινό εξάμηνο του 92 στο Düsseldorf

Πετάξαμε στις 29 Φεβρουαρίου μια ηλιόλουστη ζεστή μέρα από το Ελληνικό.

Περιμένοντας το αεροπλάνο και χαιρετώντας τους γονείς και φίλους που είχαν έρθει να μας συντροφεύσουν μέχρι την αναχώρηση με έκαψε ο ήλιος στα μάγουλα.

Φτάσαμε βράδυ στο Düsseldorf.

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση όταν έφτασα στο αεροδρόμιο ήταν η ησυχία. Αργότερα κατάλαβα ότι αιτία ήταν η τάξη και μια ανάμιξη καλής ανατροφής με ανθρώπινη ψυχρώτητα…
Το δεύτερο ήταν ο κρύος και καθαρός αέρας βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, και στο δρόμο προς το αυτοκίνητο.
Το τρίτο η τάξη στους δρόμους.

Πετάξαμε 2 άτομα από το ΤΕΙ Αθήνας (τμήμα Ηλεκτρονικής) για το FH Düsseldorf. Ο υπεύθυνος καθηγητής μας πήγε στα δωμάτια της φοιτητικής εστίας και αργότερα μας έφερε στο σπίτι μιας Ελληνίδας όπου θα περνούσαμε το σαββατοκύριακο. Σκεφτήκαν βλέπεις, πως είναι καλύτερα να μην ήμαστε μόνοι μας τις πρώτες μέρες στο άδειο δωμάτιο, άγνωστοι και μόνοι μεταξύ αγνώστων. Τί γλυκιά ιδέα; Ο καθηγητής μας ήταν βλέπεις μια καρδούλα!

Θυμάμαι πρώτα πήγαμε στο δωμάτιο του άλλου φοιτητή για να αφήσει εκεί τα πράγματά του.
Ωραίο μοντέρνο κτήριο, με κόκκινα τουβλάκια, 3 ορόφους το πολύ, θέρμανση δαπέδου, πράσινη μοκέτα, όμορφο δωμάτιο περιτριγυρισμένο με πράσινο, με μια μικρή λιμνούλα με πάπιες.

Μου άρεσε…

Μετά πήγαμε στο δικό μου. Πολυκατοικία 7 ορόφων, ανάμεσα σε αλλες πολυκατοικίες, άσπρο κρύο κτίριο με κόκκινες γραμμές έξω, ψυχρό άσπρο μέσα, παλαιότερη αρχιτεκτονική, πλαστική επένδιση στο μπάνιο, PVC στο πάτωμα.
Πικράθηκα. Εκείνος ωραίο δωμάτιο και εγώ;

Αργότερα συνειδητοποίησα, πως εγώ βρίσκομαι μέσα στη πανεπιστημιούπολη, απέναντι στην καφετερία, δίπλα στην βιβλιοθήκη, κοντά στο γυμναστήριο, στην καρδιά της φοιτητικής ζωής.

Πέρασα ωραία στο δωμάτιό μου, πέρασα ωραία στο Düsseldorf, έμαθα τη γλώσσα, έμαθα την νοοτροπία, μπήκα στην τάξη του [Düsseldorf], στο μυαλό του, απέφυγα τους Έλληνες για να επιταχύνω την εξέλιξη, μπήκα στους ρυθμούς του, γνώρισα τον άνδρα της ζωής μου, δούλεψα (και δουλεύω ακόμα ευτυχώς), έμαθα οδήγηση, παντρεύτηκα, γέννησα το παιδί μου, επαναζητώ την επικοινωνία με το ελληνικό στοιχείο, μετακόμισα με το παιδί μου, χωρίζω, ζω!

Spread the love