Την Δευτέρα της εβδομάδας πριν την Κυριακή 8 Ιουλίου 2019, έφτασε στην διεύνθυνσή μου στην Ελλάδα η ειδοποίηση, ότι ορίστηκα τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής των εθνικώς εκλογών του 2019. Εφόσον στο κτήριο δεν υπάρχει γραμματοκυβώτιο ή κουδούνι στο όνομά μου, διότι είμαι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας 27 χρόνια τώρα, ο υπεύθυνος αστυνόμος για την αποστολή της ειδοποίησης, τοιχοκόλησε την ειδοποίηση στην είσοδο της πολυκατοικίας. Για καλή μου τύχη η μητέρα μου είδε την ειδοποίηση, πήρε μαζί της το έγγραφο και με ενημέρωσε. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε η περιπέτεια…

Ορίστηκα μέλος εφορευτικής επιτροπής. Τι πρέπει να κάνω και αν δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Καλή ερώτηση και το ιντερνετ είναι συνήθως φίλος σου σε όλες τις καλές ή κακές ερωτήσεις. Έψαξα λοιπον και έβρισκα απλές και αόριστες απαντήσεις σας την επόμενη:

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

https://www.tovima.gr/2014/05/15/politics/10-erwtiseis-apantiseis-gia-tis-ekloges/

Υποθέτω ήταν επανάληψη αυτής του Υπουργείου Εσωτερικών που ακριβώς τα ίδια (δηλαδή τίποτε το συγκεκριμμένο) λέει:

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

https://www.ypes.gr/faqs/eimai-taktiko-melos-eforeytikis-epitropis-alla-den-mporo-na-paravretho-poion-tha-enimeroso/

Κρίμα μόνον που δεν είχα τότε βρει αυτήν εδώ την σελίδα του CNN που τουλαχιστον αναφέρει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται:

Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας

Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη

Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί

https://www.cnn.gr/ekloges/story/178048/ekloges-2019-eiste-melos-eforeytikis-epitropis-ti-prepei-na-gnorizete

Παρόλα αυτά, πουθενά δεν βρίσκει κανείς την πληροφορία πότε κανείς ενημερώνει πως δεν μπορεί να παρουσιαστεί και ποιόν ακριβώς.

Στο τηλέφωνο που πήρα την Τρίτη και Τετάρτη (πρίν την Κυριακή των εκλογών 2019) και μίλησα με κάποιον [ο υπάλληλος του πρωτοδικείου δεν ένοιωσε την ανάγκη να μου πει το όνομα ή την θέση του και δεν αντέδρασε στην ερώτηση μου με ποιόν ομιλώ ] ειπώθηκε πως πρέπει να παρουσιαστώ την Κυριακή και αν δεν μπορώ να στείλω κάποιον με ένα χαρτι που να λέει γιατί λείπω. Πληροφορία για ποια χαρτιά χρειάζονται δεν έλαβα. Ούτε μπορούσε ο κυριος υπάλληλος του πρωτοδικείου να ενημερώσει τις λίστες ότι θα λείπω δικαιολογημένα. !? Οι λίστες των εφορευτικών επιτροπών είναι σμιλεμένες σε μάρμαρο; Δεν βρίσκονται σε καποιο σύστημα το οποίο οι υπάλληλοι του πρωτοδικείου έχουν πρόσβαση; Αν ναι, γιατί δεν ασχολήθηκε ο κύριος όταν τον πήρα τηλέφωνο έγκαιρα; Αν όχι, κακώς!

Τελικά έκλεισα αεροπορικό εισιτήριο για Ελλάδα και πήγα και προκειμένου να αποφύγω όποια προβλήματα αναφέρονται στο έγγραφο…

Στη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο “Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων”, ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

“μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος…τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια”

https://www.ethnos.gr/politiki/40134_ekloges-2019-ypohreoseis-kai-kyroseis-gia-osoys-einai-eforeytiki-epitropi

Αυτά λοιπόν όσων αφορά την εποχή πριν των εκλογών. Το κομμάτι της ιστορίας με την διαδικασία της ημέρας των εκλογών ακολουθεί προσεχώς…

Spread the love