Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το περάσαμε στην Ολλανδία. Αν και όλοι οι διαβόλοι και τριβόλοι* εναντίων μας βρέθηκαν, τελικά τα καταφέραμε και πήγαμε. Είχαμε κλείσει από μήνες εισιτήρια για το Efteling Park και δωμάτιο στο συνημμένο ξενοδοχείο Efteling Hotel.
To ταξείδι σχετικά ήσυχο και η διαδρομή εύκολη αλλά και το Navigon στο iPhone συνέβαλε φυσικά αρκετά αφού δεν μας άφησε στα κρύα του λουτρού και λειτούργησε και πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας με τους Ολλανδικούς χάρτες χωρίς ακριβό data roaming. Efteling πάρκο και ξενοδοχείο πολύ όμορφα φτιαγμένα. Ειδικά για παιδιά ή για οικογένειες με παιδιά.

Παραμυθένιες καταστάσεις, ωραία τοπία, τεχνητά και φυσικά, κρυφά μεγάφωνα στους θάμνους για μουσική που ούτε kitsch ήταν, ούτε εκνευριστική, ούτε ανιαρή.

Απαλή και ευχάριστη. Τα περισσότερα εκθέματα (λέγονται έτσι;) είχαν να κάνουν με κίνηση. Θα κάθεσαι σε τρενάκι, βαποράκι, κουνιστές καρέκλες, bob, retro αυτοκίνητα της εποχής του 1900, γεράκι, βαρκούλες, και ότι άλλο μπόρεσε να φανταστεί η Ολλανδική φαντασία.

Το πάρκο αν και γεμάτο σπάνια το έδειχνε, και οι ουρές στα εκθέματα προχωρούσαν συνήθως γρήγορα ώστε ούτε να βαριέσαι στο περίμενε, ούτε να σου σπάνε τα νεύρα οι μπροστά ή οι πίσω. Ευχάριστοι οι Ολλανδοί, ευδιάθετοι και ευγενικοί. Προτιμούσαν τα Γερμανικά από τα Αγγλικά, αν και εγώ από λεπτότητα αρχικά στα Αγγλικά ζητούσα την επικοινωνία.

Το παιδί ήταν δυο μέρες γλυκύτατος, συζητήσιμος, στήριγμα και παρηγοριά στα γρήγορα τρενάκια.


Αν τύχει να βρεθείτε προς τα εκεί, ή έχετε διάθεση να πάτε με τα παιδιά σας, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Περάσαμε πολύ καλά.

Αν κανείς έχει ακόμα καλύτερα λίγο χρόνο παραπάνω, και μπορεί να κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο ή στο Efteling Bosrijk να μείνει δυο μέρες, θα είναι ακόμα πιο άνετο. Πραγματικά τις χρειαστήκαμε ολόκληρες και παρόλο που δεν τα είδαμε όλα μα όλα, σε μερικά εκθέματα για τα μικρά παιδιά δεν πήγαμε, είχαμε γεμάτη την ώρα μας με ωραία και πάντα διαφορετικά πράγματα.

Τι καλά…

_

*) Εντελώς συνοπτικά και για αυτονόητους  λόγους προστασίας της προσωπικής ζωής αρκεί εδώ ίσως να αναφέρω πως το αυτοκίνητο βρέθηκε στο συνεργείο και αναγκαστήκαμε να δανειστούμε άλλο από φίλους, μια σχολική αργία αποδείχτηκε τυπογραφικό λάθος, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και περίεργα.

Spread the love